Zasada trójkąta w kuchni

Zasada trójkąta w kuchni

Kuchnia ma być przede wszystkim funkcjonalna i wygodna. Nie da się zaspokoić wszystkich potrzeb domowników, zwłaszcza jeśli są w różnym wieku i różnej postury. Istnieją jednak pewne zasady, które powinno się stosować przy urządzaniu kuchni.

Jedną z najbardziej znanych zasad urządzania kuchni, jest zasada trójkąta roboczego. Według specjalistów, kuchnia powinna być tak zaprojektowana, aby podczas sporządzania posiłków nie pokonywać bezproduktywnie pewnych odległości.

Wszystko musi być pod ręką, zwłaszcza akcesoria, składniki, które są na co dzień używane w kuchni.

Według zasady trójkąta sprzęty powinny być zatem ustawione według kolejności wykonywania danych czynności kuchennych. W prawidłowo rozplanowanej kuchni pierwsze miejsce odgrywa lodówka, z której wyjmuje się poszczególne potrzebne produkty. Następnie jest zlew, w którym myjemy produkty wyjęte z lodówki oraz blat roboczy, na którym będziemy kroić i oprawiać te produkty.

Na samym końcu powinna być kuchenka wraz z płytą grzewczą, gdzie ostatecznie produkty będą poddawane obróbce termicznej.

Według zasady trójkąta roboczego najważniejsze jest ustawienie sprzętów kuchennych w wierzchołkach trójkąta, którego uprzednio należy narysować na planie kuchni. Urządzenia nie mogą być od siebie zbyt oddalone. Obwód trójkąta roboczego nie może przekroczyć 7 metrów.

Odległość od lodówki do zlewu musi wynosić około 120- 210 cm, podobnie jest w przypadku odległości od zlewu do kuchenki, natomiast odległość od kuchenki do lodówki powinna mieć 120- 270 cm.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *