Stół w kuchni

Stół w kuchni

Stół jest meblem podstawowym, czyli inaczej absolutnie niezbędnym. Najlepiej aby w domu było kilka stołów, no ale stół w kuchni jest nie do zastąpienia, nawet wtedy, jeśli mamy duży stół w salonie czy jadalni.

Całe wieki nasi przodkowie mieli w kuchni przynajmniej dwa stoły- jeden to był tak zwany stół „brudny”, niezbyt duży, co najmniej z jedną szufladą, ustawiony blisko pieca, służył do wykonywania takich czynności jak krojenie, szatkowanie, dzielenie ( współcześnie tą role przejęły blaty kuchenne, ale nie sprawdzają się tak dobrze choćby z tego powodu, że są na trwale przymocowane i nie można ich na przykład przestawić bliżej pieca), drugi był bardziej okazały, stał na środku, lub w miejscu wyeksponowanym, służył z reguły do spożywania posiłków i do „kuchennego” życia rodziny. Dwa stoły w kuchni naszych przodków, nie oznaczały wcale, że nie było jadalni rozumianej jako osobne pomieszczenie i tam obowiązkowo jak to w jadalni w centralnym miejscu stał duży stół z krzesłami. Widać, że nasi przodkowie doceniali praktyczną i magiczną moc tego mebla.

Dzisiaj po okropnym okresie mody na ławy, stół wrócił do łask, ale niestety współczesne mieszkania są o wiele mniejsze, niż kiedyś, więc i wielkość i ilość stołów w domu tez uległa ograniczeniom. Jest wprawdzie od dobrych kilkunastu lat moda na łączenie kuchni z jadalnią, a czasem też z salonem, co otwiera większą przestrzeń i wprowadza stół jako niezbędny element łączący sferę gotowania i sferę relaksu, ale większość społeczeństwa naszego pięknego kraju mieszka z konieczności finansowej w małych mieszkaniach, a tam kuchnie tez niestety nie są zbyt duże i miejsca na stoły kuchenne jak na lekarstwo. Nawet jeśli mamy piękny, duży stół w jadalni czy salonie, to i tak stół kuchni się sprawdzi na co dzień, bo panie domu raczej nie godzą się na powszednie użycie elegancko nakrytego, reprezentacyjnego stołu. Z pewnością mimo upływu lat i ciągłych zmianach mód, stół w każdej kuchni, jest równie ważny jak kiedyś, dlatego warto tak zaplanować nawet małą kuchnię, żeby koniecznie wygospodarować miejsce na stół. Dziś najczęściej są to stoły prostokątne lub kwadratowe ( jako te bardziej ustawne, które można dostawić do ściany lub innego mebla ) o standardowej wysokości 72-76 cm. Trzeba pamiętać, że ilość miejsca przy blacie dla jednej osoby to najlepiej pomiędzy 50-60 centymetrów, a im więcej tym lepiej. Jeśli mieszkamy aż w takiej klice, że nawet profesjonalny stylista wnętrz nie da rady upchnąć gdzieś stołu, wtedy może sprawdzi się blat przypięty na zawiasach do ściany, który podnosimy tylko do jedzenia, albo wysuwany drugi blat w ciągu kuchennym.

Najlepiej żeby nasz kuchenny stół był wykonany z naturalnego i trwałego materiału, odpornego na temperaturę i zarysowania. Nie zapominajmy też o istotnej roli światła nad stołem -odpowiednia lampa nad kuchennym stołem wydobędzie urodę tego miejsca i stworzy pozytywny klimat.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *